Entendre les GSeries BPA
Les GSeries BPA són la combinació de la conducció de ral·lis i circuits, amb l’afegit de que cada vehicle pot ser compartit per dos pilots, per això un mateix dorsal, té el pilot A i el pilot B. Aquest fet complica una mica més tot l’esdeveniment de la cursa i és per això que les GSeries BPA es poden dividir en 3 parts:
Els entrenaments lliures
Les Sèries
Les Finals
Els entrenaments lliures: Conèixer la pista és important –
Pel tipus de superfície on es disputa aquest tipus de curses, els entrenaments lliures són importants, ja que a diferència dels circuits d’asfalt , sobre gel la pista canvia en cada jornada de competició, depenent de les condicions meteorològiques dels dies anteriors a la cursa.
Encara que l’organitzador sempre procura que la pista tingui el mateix traçat, si els dies precedents a la cursa han estat de nevades fortes, els murs de neu que delimiten la pista tenen més alçada, i modifiquen la visibilitat del circuit. Si pel contrari, han estat dies de calor, els murs poden perdre alçada i faciliten la visió de la mateixa. Fet que també pot influir en l’amplada de la pista, fins i tot en el diàmetre de les diferents corbes.
Les Sèries, la formació de graella que atorga punts
A diferència d’altres curses en circuit, les sèries classificatòries de les GSeries BPA, a part d’establir posicions en la graella de sortida de les finals, també reparteixen punts als pilots més ràpids i constants. Aquest repartiment de punts es fa sumant el temps total de les voltes realitzades en cada una de les 2 sèries que es disputen.
Aquest és l’apartat de conducció de ral·lis, ja que els vehicles surten en grups de 4 a la pista, incorporant-se cada 10 segons en el circuit, fet que facilita rodar en solitari quasi totes les voltes de les que consta la sèrie i sense la pressió dels rivals a cada viratge. En cada tanda surten agrupats tots els pilots A i en les sèries posteriors surten tots els pilots B.
Per cada sèrie s’estableix una classificació amb la suma del temps de totes les voltes disputades, repartint al millor pilot classificat a cada una de les series 12 punts, 11 al segon, 10 al tercer, i així fins al 12è classificat que obtindrà un punt, igual que la resta de classificats.
La millor volta obtinguda en la sèrie 1 per a cada pilot, es la que servirà per a la confecció de les graelles de les diferents finals.
En aquest apartat de la competició podem veure que es importatn ser ràpid per obtenir una bona posició en la graella de sortida de la final, però al mateix temps ser constants per obtenir un bon temps en el total de la sèrie per obtenir una bona puntuació.
Les finals, la part més espectacular de les GSeries BPA
Escollint la millor volta realitzada en la sèrie 1, es formen les graelles de sortida de les finals. Sempre hi ha dues finals, ja que com hem comentat els vehicles poden tenir 2 pilots, de forma que seria materialment impossible que els dos pilots disputessin la mateixa final, per tant la final A la composaran tots aquells pilots que en la classificació de la millor volta de la sèrie 1, hagin quedat en una posició imparella (1, 3, 5, 7, …) i en la final B tots els de les posicions parelles (2, 4, 6, 8, …).
Les finals puntuen per separat, per tant, hi haurà 2 guanyadors de finals, que obtindran la mateixa puntuació, 20 punts. Els segons classificats 18 punts, els tercers classificats 16 punts, etc.
A la puntuació obtinguda en les finals s’hi ha de sumar la obtinguda en les sèries 1+2, proclamant-se guanyador de la prova, el pilot que hagi obtingut més quantitat de punts.
Resumint:
-Les sèries puntuen més que les finals.
-La puntuació de les sèries es fa en base al temps total de cada una.
-Les graelles de sortida de les finals, s’estableixen segons la millor volta de la sèrie 1.
-Hi ha dos guanyadors de finals, i aquests obtenen la mateixa puntuació.
-La classificació final de la prova és la suma dels punts de les sèries més la final.
-En cas d’empat a punts, la volta ràpida defineix el guanyador.